Mobili Artritis Bolezen, ki se imenuje artritis prizadane sklepe

Bolezen, ki se imenuje artritis prizadane sklepe

Stara bom skoraj petdeset let in so me v zadnjem letu začeli zelo boleti sklepi. Res je, da sem imela zadnja leta precej stresno obdobje in sem bolečine pripisovala stresu. Potem pa sem obiskala zdravnika, kjer so mi postavili diagnozo, da imam artritis sklepov. Imela sem obliko bolezni, kjer je začelo prihajati do obrabe hrustanca. Ker je bolezen napadla večina mojih sklepov, so me bolela ramena, kolena, sklepi na rokah in v gležnjih. Bilo je precej naporno vsak dan preživljati te bolečine. Kadar sem počivala je bilo lažje. Vendar sem morala opravljati vsakodnevna opravila in hoditi v službo. Ker sem bila vrtnarka, sem imela veliko stoječega dela, prepogibanja, dvigovanja in dela z rokami, ki ga je oviral artritis. Ko sem osem ur aranžirala razne cvetlice, šopke in ostale izdelke, sem imela hude bolečine v zapestju in ramenih. Zato sem jemala protibolečinske tablete. Ker se je to ponavljajo, me je začel boleti želodec. Nekaj sem morala spremeniti, ker tako ni šlo dalje. 

Začela sem jemati zdravila ter dodatke k prehrani, ki pomagaju pri obrabi hrustanca. Potem sem si privoščila fizioterapijo, kjer so mi pokazali osnovne vaje, da so sklepi bolj gibljivi. Vsak večer sem redno telovadila. Po treh mesecih je bilo stanje že nekoliko boljše. Vedela sem, da bo artritis ostal, da pa si lahko s spremenjenim načinom življenja pomagam, da bom lažje živela s to boleznijo. Spremenila sem tudi način razmišljanja. Pri tem so mi pomagale delavnice meditacije. V stresnih trenutkih sem se s pomočjo meditacije znala umiriti. Res, da mi ni vedno uspelo, vendar se je moje psihično stanje bistveno izboljšalo. 

Kadar je bil še posebej stresen dan, sem čutila kako to vpliva na artritis ter mi povzroča bolečine v sklepih. Naše psihično stanje res močno vpliva tudi na sklepe in pojav raznih bolezni. Med njimi je tudi artritis, ki ni vedno posledica fizične obrabe sklepov.

Bolezen, ki se imenuje artritis prizadane sklepe